Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Бизнис даме Србије 2010.

zene4337.jpg

Манифестација „Бизнис даме Србије" одржана је 21.03.2011, у Скупштини Србије у организацији Клуба привредних новинара и у оквиру пројекта „Успешне жене Србије“, а под покровитељством предеседнице Парламента др Славице Ђукић Дејановић.
Том прилоком уручена су признања дамама које су у бизнису исказале своју креативност и дамама који су од своје креативности направиле бизнис.
Зашто манифестација Успешне жене Србије?
Зато што је данас више него јасно да у овом свету доминације мушкараца, жене у Србији имају шта да кажу, посебно зато ,што у тренутку када се код нас, али и на глобалној сцени, суочавамо са великим изазовима на које чини се недостају прави одговори, посебно визија. Добитнице признања „Бизнис даме“ су се доказале постигнутим резултатима у свим сферама, од организације и реализације пројеката, до учешћа у реализацији пројеката из области екологије, као и формирања и пласмана домаћих брендова. Своју креативност исказале су и у продукцији, књижевности, музици...

Жири Клуба привредних новинара ценећи све горе наведено одлучио је да додели само једно признање Бизнис дама године и то Јелени Петковић, извршном директору корпорације Тигар АД.
Признање Бизнис Дама 2010. добиле су: Јасмина Милутиновић – извршна директорка Концерна Фармаком МБ, Весна Живковић- Инпхарм д.о.о, Гордана Достанић- Београдска берза, Марушка Топаловић, Марушка д.о.о, Ивана Зељковић, Привредна комора Београда; Ана Јовановић Кројач д.о.о; Јасминка Комљеновић Образовни систем Милутин Миланковић, Лидија Николић СЦС Плус из Књажевца, Јелена Бајић-Јочић Цонтраст Студиос, Нада Николић је добила признање млади менаџер, Љиљана Чакић и Милица Гавриловић - Компанија  CITY FASHION d.o.o- за бренд Две шмизле, Снежана Дакић ауторка емисије "У Тренду", Ирена Граховац - модна креаторка и Марина Булатовић - ПР- награђена за пројекат о Саудијској Арабији.
Признање Креативна дама 2010. припало је Мр Дубравка Јелић (наука, Универзитет у Крагујевцу), Љиљана Благојевић (глумица и филмска продуценкиња), Слободанка Шефер(сликарка), Др Зорица Кубуровић (начелица одељења за Хитну помоћ, Београд и књижевница), Мерима Његомир (уметница и уредница у Радио Београду).

 

 

Biznis dama godine 2010.

Jelena Petković, izvršni direktor "TIGAR" AD

jelena petkovic

"Može li kompanija i u vreme krize da se kreće koracima od sedam milja?"



"Može, ako nosi čizme "Tigar" iz Pirota."



A "Tigar" je pokazao da godine krize nisu samo vreme plakanja, nego prilika za kreativne ličnosti da prihvate izazov i dokažu kako "mašta može svašta".



Jelena Petković, izvršna direktorka za korporativno upravljanje kompanije "Tigar" iz Pirota, nije samo biznis dama za jednu godinu. Njena kreativnost dokaz je da srpska ekonomska tranzicija nije nedosanjana utopija a da ekonomska kriza nije parališući bauk.



Od početka ekonomskih reformi u Srbiji 2000. godine Jelena Petković upravlja promenama i projektima u upravljanju, prodaji, nabavci, marketingu i logistici kompanije koje zaslužuju divljenje.



Vodila je projekat prvog kreditnog aranžmana EBRD za privatni sektor u Srbiji, kojim je "Tigru" a.d. odobren kredit za finansiranje obrtnog kapitala u vrednosti od četiri miliona evra za program auto-guma. Od 2001. do 2010. bila je odgovorna za projekat strateškog partnerstva Tigar–Mišlen–IFC koji je započeo sa ulaganjem 16 miliona evra u proizvodnju auto guma, da bi se završio potpunim uključivanjem Tigar Tajers u sistem Mišlena. Danas je to jedno od najuspešnijih preduzeća i najvećih izvoznika u Srbiji.



Prodaja kompanije za mnoge menadžere je i kraj posla i karijere. Ali ne i za Jelenu Petković. Samo lider s vizijom to vidi kao novi početak i novi izazov. I gospođa Petković sa grupom menadžera i radnika od 2007. do 2010. osmišljava novi biznis za Tigar, čiji skok u proizvodnju gumene obuće i gumeno - tehničke robe ne izgleda nimalo tako atraktivno kao prethodni. Da rizik u biznisu ne mora da bude hazard ako se pametno planira i suvereno upravlja promenama pokazalo je investiranje - za tri godine, od toga dve u krizi, uloženo je oko 30 miliona, najviše takoreći “ličnih para” u posao čija se atraktivnost ne meri, recimo, uspesima IT industrije. Smelost zasnovana, ne na improvizaciji nego na istančanom menadžerskom ukusu bila je kupiti na početku krize, 2008. godine ”Senčeri divizija”, deo britanskog Hantera, koja se bavila proizvodnjom zaštitne obuće, a onda usred krize i dansku firmu Bilguteks, koja se bavila proizvodnjom gotovih proizvoda od reciklirane gume.



Jelena Petković bila je anagažovana i na projektima listiranja akcija "Tigra" a.d. na Beogradskoj berzi, uključujući i izlazak na premijum listing. Da bi od pirotske fabrike gumene obuće napravila prestižnu globalnu kompaniju čiji se rast i izvoz meri desetinama procenata, Jelena Petković koordinirala je projekat modernizaciju fabrike kroz transakciju sa nemačkom finansijskom institucijom DEG.



U vreme kad svet izlazi iz krize, a Srbija iz recesije – "Tigar" se na evropskom tržištu pojavljuje kao lider u programu gumene obuće, na regionalnom tržištu kao lider u gumeno-tehničkoj proizvodnji i kao vlasnik nacionalne mreže servisnih objekata za distribuciju pneumatika. Za uspeh "Tigra", naravno, nije jedino i isključivo zaslužna dama koja danas prima ovo priznanje.



Ali, ona jeste bila i vizionar, i lider ali i menadžer koji je direktno upravljao kompanijskim promenama. I zato je zaslužila ovu nagradu.



Biznis dame 2010.

Jasmina Milutinović, izvršni direktor Koncerna "Farmakom MB"

Jasmina MilutinovicZanimanje diplomirani geograf-ekolog. Gospođa Jasmina Milutinović u Koncernu farmakom MB angažovana je na poslovima vezanim za očuvanje i zaštitu životne sredine.



Učestvovala je u osnivanju jedinstvenog Udruženja “Klaster Galenit” zaduženog za prikupljanje otpada ( baterija I akumulatora) u Srbiji. Trenutna pozicija predsednik UO “Klaster Galenit” Član je tima Radna grupa za izradu Predloga Nacionalnog plana za upravljanje istrošenih baterija i akumulatora pri Ministrastvu životne sredine i prostornog planiranja. Zamenik je predsednika Saveta za reciklažu PKS.



Autor više radova iz oblasti zaštite životne sredine koji su našli svoje mesto u praksi.Učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji Zenica na temu prekogranična saradnja u oblasti žaštite životne sredine – Reciklaža otpadnih akumulatora.



U poslednje četiri godine, od kada se intenzivno bavi prikupljanjem I reciklažom otpada, u reciklažnom centru Zajača sakupljeno je i reciklirano 99 odsto sakupljenih I recikliranih akumulatora u Srbiji. Dakle, od svih opasnih otpada koji se generišu u Srbiji, jedino su akumulatori reciklirani u tom procentu”, ističe Jasmina Milutinović.



Od istrošenih akumulatora izrađuju se legure i dobija rafinisano olovo, koji se kasnije koriste u drugim fabrikama Koncerna “Farmakom MB”, uglavnom za proizvodnju novih akumulatora. Time se, osim zaštite životne sredine, čuvaju i prirodni resursi. Ovo je dobar primer gde se metal koristi ponovo i ponovo, a da pri tom nemamo kopanje iz zemlje, što je mnogo komplikovanije i skuplje.



Kao član Odbora za zaštitu životne sredine PKS od 2006. Godine učestvuje u kreiranju zakona iz ove oblasti.Član je Gradskog veća u Šapcu zadužena za zaštitu životne sredine.



Gordana Dostanić, Beogradska berza

Gordana DostanicGospođa Gordana Dostanić, je rođena u Sremskoj Mitrovici. Ekonomski fakultet je završila u Beogradu. Sa funkcije pomoćnika direktora za poslove trgovanja, gospođa Dostanić je, odlukom Upravnog odbora od 28. avgusta 2002. godine, imenovana za direktora Beogradske berze a.d.



Gospoda Dostanić je učesnik u radu mnogih projekata iz oblasti poslovanja hartijama od vrednosti, član ekspertskih timova za razvoj berzanskog poslovanja, i učesnik brojnih skupova ekonomskog i pravnog profila u zemlji i inostranstvu u svojstvu uvodničara ili paneliste, tematskih savetovanja na kojima je izlagala radove iz oblasti hartija od vrednosti i berzanskog poslovanja. Objavila je više stručnih radova, među kojima:



  • Berza u funkciji tranzicije i njena savremena organizacija,
  • Tržište kapitala: stanje danas pokazuje šta možemo očekivati sutra,
  • Standardizacija procedura i regulative u strategiji razvoja tržišta kapitala Srbije,
  • Unapređenje trgovačkog sistema BELEX i mogućnosti trgovanja na Beogradskoj berzi,
  • kao i mnoge druge.

Takođe, objavila je knjigu/udžbenik pod nazivom: »Tržište kapitala«, jednu od prvih iz ove oblasti. Uređivala je i/ili bila izdavač brojnih publikacije na temu berzanskog poslovanja i recenzent određenog broja stručnih knjiga/udžbenika, kao i predavač na specijalističkoj nastavi za sticanje zvanja brokera na finansijskom tržištu i, po pozivu, na fakultetima uglavnom ekonomske, pravne ili poslovne orijentacije.



Dobitnik je mnogobrojnih priznanaja među kojima i „Menadžer godine u oblasti bankarstva i finansija“ za 2005. godinu, koju dodeljuje stručni žiri Kluba privrednih novinara Srbije i brojnih prestižnih nagrada koje se dodeljuju uspešnim privrednicima i kompanijama. Takođe, prema drugoj godišnjoj rang listi Top Ten of Women in Business in Serbia, časopisa CorD (agencije CMA - Consulting & Marketing Agency), direktorki Beogradske berze, gospođi Gordana Dostanić, pripalo je treće mesto za 2007. godinu, a prema kriterijumima kao što su: profesionalizam, akademski i stručni uspeh, dokazanost u poslu, potencijal i konkuretnost.



Maruška Topalović, "Maruška" d.o.o.

Maruska TopalovicDama koja pored umetničkog duha, koji reflektuje putem ručno oslikanih, unikatnih svilenih marama, ešarpi i kravata, poseduje i smisao za preduzetništvo. Svoj talenat i poslovnu viziju dokazala je brendiranjem proizvoda od svile, uklopivši lepo i korisno, smisao za umetničko stvaralaštvo i prosperitetan biznis. Maruškin studio u Preljini opremljen je najsavremenijim uređajima za digitalnu štampu a biznis okuplja celu porodicu Topalović. Zahvaljujući brojnim ugovorima zaključenim sa najvećim srpskim firmana, mnoge poslovne žene nose Maruškine rukotvorine. Ova mala umetnička dela, zainteresovala su najpoznatije svetske modne kuće, kao što su Armani ,Platino, tako da su danas originalni plodovi njene kreativnosti prisutni na tržištima Nemačke, Rusije, Švedske, Kine, Italije, Amerike, Francuske. Rado crta cvetove i geometrijkse forme ali se sve češće okreće dragim bojama i motivima zavičaja i Srbije. Radi ešarpe sa prizorima Beograda u noći, marame sa Žičom i hramom Sv. Save. Armani je početkom godine video njene radove i odlučio da njima upotpuni kolekciju za 2011. Kroz život i posao se vodi sloganom da nema neosvojivih tvrđava već loših osvajača.



Ivana Zeljković, Privredna komora Beograda

Ivana ZeljkovicDiplomirani pravnik i generlani sekretar Privredne komore Beograda.



Za najuspešnije žene u svim oblastima kažu da mogu sve što i muškarci i još to rade na "visokim potpeticama".


Da nije pogrešila u izboru zanimanja svedoče rezultati na svim mestima gde je radila i uspešno gradila karijeru. Prva iskustva u privredi započela je u "Beogradelektru", a zatim nastavlja u nekada velikoj kompaniji "Inex-Interexport" .Iako je obično obrnuto, da se od teorije stigne do prakse Ivani je ono što je naučila u praksi pomoglo da u rad Ministrastva za privredu i privatizaciju unese realnost svakodnevnice iz tržišne utakmice i da lakše nalazi rešenja u reformi privrednog sistema kao šef nadležnog odseka i savetnik ministra u sektoru za industriju. Od strane Vlade Republike Srbije imenovana je za člana uprave u nekoliko preduzeća, kako bi svojom stručnošću pomogla da se uspešno okonča postupak privatizacije.



A, onda ponovo povratak u privredu gde na funkciji generalnog sekretara Privredne komore Beograda od 2005. godine pomaže unapređenju privrednog razvoja.


Na tom mestu je baš zato, što zna najbolji način na koji može da doprinese institucionalnom unapređenju Komore, kako bi ova privredna asocijacija kao sistem funkcionisala uspešno i efikasno u interesu svih svojih članica, odnosno cele privrede.



Stalno lično usavršavanje i dodatno angažovanje o čemu najbolje govore razne specijalističke obuke iz oblasti medijacije, EU prava, korupcije, berzanskih poslova, notara, master studija na Fakultetu poslovne ekonomije, članstvo u Upravnom odboru Udruženja pravnika u privredi Srbije, funkcije predsednice Udruženja "Klub prvih žena" i još mnogo toga.



Ivana ima sina Marka, uskoro diplomiranog arhitektu.



Ana Jovanović, "Krojač" d.o.o.

Ana JovanovicOva preduzimljiva mlada dama je izvršni direktor web dizajn kompanije Krojač d.o.o. koja uspešno posluje od 2003. na domaćem tržištu. Danas je Krojač u vrhu srpskog web dizajna po broju realizovanih web projekata i dobijenih priznanja iz ove oblasti. Tokom godina rada poverenje su im ukazale brojne domaće firme, organizacije i institucije. Dobitnici su najznačajnijih nagrada i priznanja koja se dedeljuju u IT oblasti, osnivači i koordinatori prve domaće internet galerije CSS dizajna i prve internet suvenirnice Srbije. "Suveniri Srbije" su jedan od najvažnijih samostalnih projekata u brendiranju Srbije i poboljšanju njenog pozitivnog imidža. Od strane holandske državne organizacije za razvoj sa kancelarijom i u Crnoj Gori bila je angažovana kao stručni konsultant za primenu koncepta projekta ''Suveniri Srbije'' i na području Crne Gore.



Krojač je 2010. godine osnovao Krojačevu školu web dizajna za obuku budućih web dizajnera. Dobitnica je brojnih nagrada i plaketa za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji i realizaciju inovativnih ideja. Kreator je jednog od najznačajnijeg nekomercijalnog projekta ''Sjaj veba neba – sajt na dar'' pokrenut uz podršku Ministarstva za telekomunikaciju i informaciono društvo Vlade RS. Do proleća 2011. web sajt na dar će dobiti 12 domaćih kompanija.



Oktobra 2010. godine Krojač je postao zvanični Apple Regionalni trening centar za Srbiju, u okviru koga se realizuju besplatni treninzi za rad na iMac računarima i multimedijalnim softverima.



Svrstana je u 10 najuspešnijih mladih preduzetnica grada Beograda 2008. godine i dobitnica je priznanja ''Cvet uspeha za ženu zmaja '' 2009. za najbolji model zapošljavanja žena.



Jasminka Komljenović, obrazovni sistem "Milutin Milanković"

Jasminka KomljenovicVeoma bogato i raznovrsno poslovno iskustvo bilo je pokretač da gospođa Jasminka Komljenović svoj san o kvalitetnom sticanju znanja pretoči u stvaranje kompleksne obrazovne ustanove kao što je danas "Milutin Milanković", koja je verifikovana od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.



Jasminka Komljenović je osnivač Obrazovnog sistema „Milutin Milanković“ koji u svom sastavu ima 5 škola i to:



  • Opštu gimnaziju u Beogradu,
  • Srednju medicinsku u Beogradu,
  • Srednju medicinsku u Jagodini,
  • Evrpsku poslovnu školu u Beogradu,
  • Visoku medicinsku školu u Beogradu

Sve škole u sistemu su se na najbolji način predstavile javnosti naše zemlje, a i van granica, učeničkim sjajnim rezultatima na opštinskim, gradskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima. One danas posluju i uspešno edukuju đake i studente i upravo takvi načini obrazovanja su evropski i svetski, a prvi put su primenjeni kod nas i usklađeni sa pravilima, standardima i zakonima koje reforma srednjeg i visokog obrazovanja diktira. Posedovanje sertifikata JUS ISO 9001 za obrazovno-vaspitnu delatnost je potvrda visokog kvaliteta. U sistemu nastavni kadar broji preko 300 nastavnika, profesora, magistara i doktora nauka.



Diplomu "Milutin Milanković" steklo je oko 3500 đaka i studenata koji su danas uspešni poslovni ljudi u različitim oblastima: režiseri, lekari, profesori, psihilozi, inženjeri, kao i rukovodioci priznatih zdravstvenih ustanova.



Jasminka je nizala uspehe u svemu čime se bavila. Za nju ne važi mišljenje, da sport, poslovna karijera i porodica ne idu zajedno, jer je ona uspela da sve to objedini i bude uspešna u svemu.



Lidija Nikolić, SCS Plus

Lidija NikolicVlasnik preduzeća SCS Plus iz Knjaževca, po obrazovanju diplomirani ekonomista.



Kao stipendista LEDE, fabrike obuće, počla da radi na poslovima analize i plana. Brzo je napredovala, tako da je u periodu od 1986-2003. radila kao finansijski direktor. Na jednom od svojih mnogobrojnih poslovnih putovanja došla je na ideju da započne sopstveni biznis i da za to potraži ino partnera. Tako je 1997. god. osnovano preduzeće SCS PLUS.


Preduzeće SCS plus je izvozno orjentisano, naime 95% ostvarene proizvodnje preduzeće realizuje na ino tržišta u vrednosti od 2 500 000 EUR/Nemačka, Holandija, Norveška) a od 2007.g. i na područje bivših jugoslovenskih republika. Kvalitet proizvoda poštovanje rokova i cenovna konkurentnost učinili su preduzeće atraktivnim za ino kupce. Postojeći kapaciteti preduzeća rade u tri smene. Preduzeće SCS plus najveći je proizvođač delova za stolice od furnira na balkanskom poluostrvu.


Preduzeće zapošljava 120 radnika, od toga 88,24% radi u proizvodnji.


Godišnje SCS Plus proizvede milion delova, sedišta školjki,naslona, ploča – tabli za pisanje. Stolice iz pogona SCS plusa prepoznatljive su u Evropi. Jedan od najznačajnijih projekata preduzeća SCS Plus je opremanje Univerziteta u Frankfurtu, i opremanje Opere u Lajpcigu.Politika firme je „Jednom naš kupac-zauvek naš kupac“!: Preduzeće SCS plus je porodična firma ,pored gospođe Lidije u rad su uključeni suprug, sin i ćerka. Dobitnici su više domaćih prestižnih priznanja.



Marina Bulatović

Marina BulatovicPočetkom devedestih godina prošlog veka u Srbiji počinje da se razvija profesija odnosa s javnošću. Jedan od prvih PR Menadžera bila je Marina Lazarević, udata Bulatović. Karijeru je gradila u dve velike domaće kompanije – najpre u Kompaniji BRAĆA KARIĆ, a potom i u kompaniji EUNET Jugoslavija – prvom Internet provajderu u zemlji. Od druge polovine devedesetih Marina je radila u vodećim marketinškim agencijama i kompanijama. Pomenućemo samo neke – bila je Direktor PR sektora u agenciji Ogilvy & Mather, PR Consultant u Agenciji Communis, Savetnik za komunikacije u Futuri Plus...


U septembu 2007. godine Marina se udala, a potom i odselila u Saudijsku Arabiju. Saudijska Arabija je zemlja o kojoj se kod nas jako malo zna, uprkos njenom međunarodnom značaju. Često se o toj zemlji govori sa predrasudama. Marina smatra da su predrasude velika prepreka u međuljudskim odnosima, komunikaciji, biznisu... Rešila je da ličnim angažmanom upozna, i koliko je to moguće, približi dve zemlje. Srbija i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose.


Od 2008. godine Marina je bila autor redovne rubrike "Iz Arapskog zaliva" koja je izlazila u Biznis Magazinu. Pored toga objavila je više od 250 tekstova u vodećim dnevnim novinama i magazinima u Srbiji i Crnoj Gori o kulturi, tradiciji, arhitekturi, ekonomiji i svakodnevnom životu u Saudijskoj Arabiji.


Marina Bulatović je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Društva Srbije za odnose s javnošću. Za projekat "Saudijska Arabija iz mog objektiva" od Društva Srbije za odnose s javnošću dobila je 2010. godine priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija. Zahvaljući ličnoj inicijativi Marine Bulatović započeta je kulturna razmena između Republike Srbije i Kraljevine Saudijske Arabije.



City Fashion d.o.o. brend "Dve Šmizle"

City FashionLjiljana Čakić i Milica Gavrilović, suvlasnica kompanije City Fashion d.o.o., g-đa Ljiljana Čakić rođena je i odrasla u Zagrebu. Za Beograd se uputila na studije dijetetike pre 25 godina, a u njemu su je zadržale ljubav i porodica. Ljubav prema nakitu spojila ju je sa g-đom Milicom Gavrilović, tadašnjom stjuardesom i iz tog prijateljstva izrodila se ideja o osnivanju brenda modnog nakita koji će imati jedinstven dizajn, pristupačne cene i vrhunski kvalitet. "City Fashion" d.o.o. brend "Dve Šmizle" je firma, dve sjajne dame, koje se bave proizvodnjom nakita,radile sunamenski nakit za filmove, pozorišta,televiziju, modne događaje u zemlji i inostranstvurRade po principu franšiza (imaju radnje u Švajcarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, BIH, Crnoj Gori, Makedoniji).


Recept Dve šmizle za uspešno preduzetništvo


Da biste napravili uspešan posao i da vam dugo traje i bude uvek svež i nov potrebno je:


    za osnovu
  • odlična ideja koja se uvek mora osvežavati inovacijama
  • mnogo rada, mnogo upornosti
  • za fil
  • složan i kompaktan timski rad, - korektan odnos u radu i poslovanju sa partnerima, istrajnost
  • za glazuru
  • pregršt vedrine, puno energije, pozitivan stav, dosta strpljenja
  • za ukras
  • mala doza šarma

Kad se svi sastojci dobro sjedine, dobićete rezultat koji se sastoji od: 35 radnji u zemlji i inostranstvu, sopstvene proizvodnje, pozicioniranog brenda na tržištu regiona, perspektive širenja na svetsko tržište.



Jelena Bajić Jočić, "Contrast Studios"

Jelena Bajic JocicSa velikm uspehom studirala je umetnost na prestižnim svetskim univezitetima LONDON INSTITUT OF ART i HURON UNIVERSITY. Uprkos brojnim ponudma da ostane u inostranstvu i tamo započne svoju profesionalnu i umetničku karijeru Jelena se 2003.godine vraća u svoju zemlju, gde nastavlja usavršavanje i istraživanje na multikulturnim projektima koje uspešno prezentira u zemlji i svetu. Zajedno sa svojim bratom Nedeljkom i Predragom Jočićem, Jelena 2005.godine osniva producentsku kuću CONTARST STUDIOS i postaje njen direktor. Sa jasno definisanim programom svoga rada u sferi multumedijalne i primenjene umetnosti CONTRAST STUDIOS uspešno realizuje projekte u obalsti izdavaštva, marketinga, advertajzniga – a posebno u segemntu filmsko-televizijske produkcije.


U svojstvu izvršnog producenta filmsko- televizijskog dela SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA, sa osmedeset i devet epizoda tv serije - što je najveći i najgledaniji produkcioni poduhvat ove vrste u Srbiji – Jelena je dala snažan kreativni pečat i ključni doprinos realizaciji i uspehu projekta u celini.


Za nepunih šest godina od osnivanja CONTRAST STUDIOS je stekao ugled profesionalne producentske kuće i respektabilnog poslovnog subjekta u Srbiji.


U skladu sa kreativnim koceptom svoga rada Jelena se bavi filmskom režijom. U pripremama je za produkciju filma LED, čije će snimanje početi juna mesca 2011. godine, po scenariju i motivima istoimene monodrame čiji je autor Radoš Bajić – u kome će JELENA debitovati kao reditelj igranog filma.


Jelena je udata za Predraga Jočića, direktora fotografije, sa kojim je 2008.godine dobila ćerku Sofiju.



Nada Nikolić, mladi menadžer

Nada NikolicPo prvi put ove godine uveli smo i kategoriju Mladi menadžer. To priznanje poneće gospođica Nada Nikolić.


Visoko motivisana, uspela je da svoje obaveze uskladi i završi istovremeno dva fakulteta, Evropski univerzitet, Fakultet za evropski biznis i marketing i Višu školu za sportsko novinarstvo u Beogradu.


Danas sva Nadina koncentracija je usmerena na master program na prestižnom SDA Bokoniju, koji pohađa na italijanskom jeziku.


Nada je izuzetno ponosna na poziciju PR-a Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) koja kroz razne projekte omogućava mladima da se vrate u Srbiju i nađu posao. Ova neprofitna organizacija broji preko 600 srpskih studenata koji studiraju na najprestižnijim svetskim fakultetima.


Prvo radno iskustvo bilo je u advertajzing agenciji proslavljenog reditelja Bobana Skerlića. Paralelno sa ovim poslom bila je postavljena za PR-a Skijaškog saveza Srbije.


Takođe, oprobala se kao dopisnik Olimpijskog komiteta i saradnik u nekoliko vodećih beogradskih redakcija.


Paralelno sa studijama vodila je hostel Nalus i bila stalno zaposlena u kompaniji Yassaline na poziciji marketing menadžera. Govori 3 jezika: italijanski, engleski i ruski. Cilj joj je da u budućnosti stvori pozitivnu sliku o Srbiji u svetu i radi na edukaciji mladih ljudi u svojoj zemlji, na njihovom usavršavanju kroz razne edukativne sisteme, kurseve i prakse.


Trenutno otvara firmu za distribuciju lekova u Milanu.



Vesna Živković, "Inpharm" d.o.o.

Vesna ZivkovicGospođa Vesna Živkovic, diplomirani farmaceut, osnivač direktor i vlasnik kompanije Infarm, sa osnovnom delatnošću zastupanja stranih proizvođača lekova i veledrogerija. Dugogodišnji je ekspert u oblasti farmacije. Menadžersko iskustvo stekla je radeći u oblastima prometa lekovima na malo, veleprodaji i i distrubuciji lekovima na veliko, proizvodnji lekova, registraciji lekova, kličničkih ispitivanja lekova, zastupanja stranih firmi, konsignacije, uvoza i izvoza lekova, medicinske opreme dodataka ishrani i kozmetike. Takođe gospođa Živković je radila kao ekspert za regulativu evropske komisije za rekonstrukciju. "Inpharm Co". trenutno zapošljava više od 70 ljudi od kojih visoko obrazovanje poseduje blizu 65% zaposlenih.


Bez obzira da li je u pitanju biznis kaže gospođa,, društvo ili porodica, iskustvo i istorija nas uče da je uloga žena u takvim vremenima i oklonostima uvek bila pozitivna i da su žene ili da kažem „ženski pristup“ uvek činili deo pozitivnih mogućih rešenja u traženju puteva izlaska iz krize i problema.


„Ženski pristup“ obično donosi pozitivan i hrabar odnos prema oklonostima i izazovima, okupljanje članova tima (firme, porodice, društva) oko stvarnih i pravih vrednosti zajedništva i timskog rada, marljivost i upornost. Mislim da kod žena preduzetnika, ističe gospođa Vesna Živkovic, značajan pozitivan uticaj vrši i iskonski nagon za štedljivo i racionalno raspolaganje resursima, odgovorno ali i snalažljivo planiranje svakog, pa i naizgled nebitnog koraka ili akcije, praktičnost, principijelnost i visprenost u svakom postupku, međusobno poverenje, razumevanje i poštovanje ali i disciplinovan odnos prema radu, zahtevima i poverenim obavezama i odgovornostima, radoznalost i inventivnost u traženju odgovora na izazove...



Snežana Dakić, autor emisije "U Trendu"

Snezana DakicSnežana Dakić predstavlja začetnika modnog novinarstva u Srbiji. Po obrazovanju je proferor španskog jezika i hispanskih književnosti. Godinama je popularna i cenjena u svetu mode, dizajna, umetnosti i televizije što umnogome govori o kvalitetu njenog rada i kreativnom duhu. Osmislila je sopstvenu autorsku emisiju "U trendu" i u njoj objedinila svoju kreativnost, smisao za estetiku i poznavanje modnih tendencija. Ugostila je brojne sagovornike, pripadnike svetskog i domaćeg džet-seta koji diktiraju trendove savremenog života i proputovala najlepše turističke destinacije u cilju da svojim gledaocima prezentuje jedan argumentovano uobličen program, u isto vreme edukativan i zabavan. U svoju delatnost uključuje i mlade, iskaknute i talentovane umetnike i daje im priliku da iskažu svoje sposobnosti. Snežana je prototip savremenog modnog novinara čiji rad odiše stilom, umećem i kvalitetom.Udata je i mama jene male Laure.



Irena Grahovac, modni kreator

Irena GrahovacIrena Grahovac, afirmisani dizajner modela od prirodne kože i krzna, na modnoj sceni je aktivna od 1995. godine. Na početku svoje karijere uspešno je sarađivala sa kompanijom “Graham Wolf”, a istovremeno je predstavljala svoje autorske kolekcije. Samostalni brend Irena G osnovala je 2000. godine.


Svoj rad nije ograničila samo na Srbiju, nego se uspešno okušala i u inostranstvu radeći sa kompanijama “Veronica” i “Imperio” koje se ubrajaju u vodeće u oblasti proizvodnje odeće od kože i krzna. Predstavljala je svoje kolekcije na najpoznatijim svetskim sajmovima mode. Sarađuje sa modnom kućom “PWL” iz Šapca.


Dizajnirala je dodatnu opremu za Nissan Micra, pa je rezultat toga Nissan Micra limited edition by Irena G.


U svojoj karijeri predstavila je preko 30 kolekcija.


Irena Grahovac dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo prestižnu nagradu "Black&White" koja se dodeljuje za kolekciju najpribližniju svetskim trendovima na 23. nedelji mode u Beogradu, Bazart nagradu za najbolju reviju 24. beogradske nedelje mode, a na Sajmu kože i tekstila 2004. godine dobila je nagradu za najbolji dizajn.


Sada je vlasnik i umetnički direktor “Irena Grahovac company”.


Kreativne dame 2010.

Mr Dubravka Jelić (nauka)

Mr Dubravka JelicKažu da bez nauke nema ni budućnosti.

 

Magistar Dubravka Jelić, diplomirani mašinski inženjer i odličan student doktorskih studija predstavlja mladu nadu srpske nauke. Dubravka radi kao asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i kao saradnik u Regionalnom evro centru za energetsku efikasnost Kragujevac. Autor je brojnih nagrađivanih naučnih i istraživačkih radova objavljenih u poznatim časopisima iz sveta nauke i projekata finansiranih od strane međunarodnih organizacija i domaćih resornih ministarstava. Učesnik je velikog broja seminara i konferencija kako u zemlji tako i u inostranstvu. Svoje kreativno umeće je dokazala sposobnošću da može da stvara nova rešenja za bolje sutra u srpskoj energetici. Kroz rad sa svojim studentima ističe se i kao vrsan metodičar i stručnjak u svojoj oblasti. ostavrila je se i kao roditelj,mamaj ejedne male devojčice.

 

Ljiljana Blagojević

Ljiljana BlagojevicKada joj je, kako sama kaže , dosadilo da čeka bude birana i da je biraju kao komad nameštaja, rešila je da sama sebi obezbedi projekat u kome će učestvovati.Tako je krenuo mukotrpan i zahtevan producentski posao. Rešila je da pokrene projekte na osnovu tekstova koji su bili odloženi na dno fijoka, zaboravljeni i prekriveni prašinom.Uspela je da u svojim projektima uposli veliki broj glumaca i svih drigih ljudi vezanih za produkciju.

 

Najteže joj je, kaže , bilo kada je kucala na vrata velikih preduzeća, tražeći pomoć za realizaciju projekata. Tada joj je Ljiiljana Blagojević glumica i te kako pomogla.

 

Ljiijana Blagojević je jedna od najtalentovanijih domaćih glumica, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku za glumu sa ocenom deset u klasi profesora Milenka Maričića. Iste godine postala je laureat nagrada Univerziteta umetnosti za ulogu Dolli Bell u filmu "Sećaš li se Dolli Bell" Emira Kusturice i "Mata Milošević" kao najbolji student generacije.

 

Na daskama koje život znače, odigrala je više od 60 uloga. Glumila je u više od 50 filmskih ostvarenja, što u saradnji sa domaćim, što sa stranim filmskim rediteljima. Njenom umetničkom opusu mogu se pridodati i angažmani na brojnim televizijskim projektima. Kreativni rad ove poznate i priznate glumice je krunisan brojnim priznanjima. U poslovnom svetu je okušala i kao producent dugometražnih igranih filmova. Redovni je profesor i osnivač Odsjeka za pozorišnu i filmsku umjetnost na Slabomir P. univerzitetu u Bijeljini. Supruga je Siniše Kovačevića istaknutog dramskog pisca, reditelja i univerzitetskog profesora i majka talentovane glumice Kaline Kovačević.

 

Uspešno je produciralai Tv seriju “Gorki plodovi” koja je bila izuzetno gledana, dobila je i priznanje treća nagrada na festivalu TV Serija u lipicu u Rusiji. Film Sinovci – osvojio nagradu Zlatni vitez na festivalu filma u Moskvi, i film “Maša” Gran pri za film na filmskom festivalu Čenaj u Indiji.

 

Slobodanka Šefer

Slobodanka SeferOva vrsna umetnica je završila Fakultet likovnih umetnosti i postdiplomske studije u Beogradu. Član je ULUS-a, Društva srpskih umetnika LADA i Udruženja likovnih umetnika Mačve. Učestvovala je na nekoliko stotina kolektivnih likovnih smotri kod nas i u inostranstvu . Priredila je preko 90 samostalnih izložbi po celoj Jugoslaviji i dve u inostranstvu. Na video bimu gledamo plodove njenog umetničkog stvaralaštva.

 

Dobitnik je i više nagrada, prošle godine Zlatni beočug Kulturno prosvetne zajenice Srbije.

 

Njeni radovi nalaze se u muzejsko galerijskim ustanovama nekadašnje Jugoslavije, kao i u mnogim državnim i privatnim kolekcijama. Godine 2006. u izdanju Derete a uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, objavila je knjigu ISPOD STREJE DEDINE KOLIBE, koja je naišla na lep prijem i kod publike i kod književne kritike.

 

U radu je novi ciklus slika NISAM VILA DA ZBIJAM OBLAKE…

 

Dr Zorica Kuburović

Dr Zorica Kuburovicdr Zorica Kuburović, ne samo što poseduje izvanredan talenat za književno stvaralaštvo već je i jedan požrtvovan lekar, načelnik Ambulantne službe Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd. Laureat je značajnih nagrada za poeziju a svoje književno umeće je pokazivala još od detinjstva. Zoričina dela su prevođena na strane jezike, izvođena u pozorištima i zastupljena u većem broju antologija i kompilacija. Pored značajnih literarnih tvorevina kao što su : "Nežni i divlji"; "Škola za vile"; "Očaravanje", svoj kreativni duh i sposobnost da stvara izrazila je i u najnovijem delu "Gospodarica Ana", istorijskom romanu koji prikazuje sudbinu jedne žene između dva veka i nekoliko kraljevina, ljubavi i patnje, neverstva i beskrajne vere u svoju zemlju.

 

U toku ratova svoj nepresušni altruizam je iskazala radeći volonterski u Ambulanti milosrđa Sveti Luka. U Srpskom lekarskom društvu je bila osnivač edicije lekara – pisaca "I reč i lek".

 

Citat iz Romana Gospodarica Ana:

 

Ovde, na mojoj zemlji, ja ću brinuti da oni što ostanu imaju hleba i ja ću ih lečiti, ako Bog da dâ poživim. Ali, na mom pragu neće tvoja reč biti starija od moje, niti tvoje mišljenje pretežnije. To se odnosi i na sve druge – reče mirno. – Vi ćete zapovedati manastirom, narodom i vojskom, ali ćete slušati mene. Ja sam položila svoj život za vas.

 

Merima Njegomir

 

Merima NjegomirMerimu Njegomir, cenjenu srpsku estradnu umetnicu zlatnog glasa, su još na samom početku njene karijere primetili muzički stručnjaci sa Radio Beograda i otvorili joj vrata u svet srpske tradicionalne narodne muzike. Osvajala je brojna prva mesta na festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu, dobijala veliki broj nagrada i priznanja za svoje muzičko stvaralaštvo, snimala najlepše muzičke numere za svoju matičnu kuću PGP RTS kao i za Arhiv Radio Beograda. Jedini je pevač narodne muzike koji je održao 10 solističkih koncerata u Kolarčevoj zadužbini, a zatim i brojne koncerte u Sava Centru i Srpskom narodnom pozorištu. Merimina marljivost, kreativni rad i zalaganje za očuvanje muzičke baštine Srbije implementiraće se u novoj dužnosti odgovornog urednika narodnih redakcija Muzičke produkcije PGP-a RTS-a. Ovim potezom, Merima je otvorila vrata za talentovane, mlade ljude voljne negovanja srpske tradicionalne narodne muzike. Svoju inspiraciju crpi iz ljubavi prema svojoj deci, svog nepresušnog izvora nadahnuća.

 




Наслов Новине Рубрика Страна Датум
Armacon Barny\'s novel big hit Nedeljnik The Arabian Sun News 11 13.02.2014.
Nada najmlađa Biznis dama 24 sata Beograd 3 21. mart 2011.
Jelena Petković- Biznis dama godine Blic Društvo- Ekonomija 8 21. mart 2011.
Biznis dame Srbije Pravda Društvo 8 221. mart 2011.
Jelenin život između Beograda i Pirota Blic Društvo- Ekonomija 11 22. mart 2011.
Uručena priznanja Biznis dama Politika Ekonomija 11 22. mart 2011.
Priznanja biznis damama Press Vesti dana 7 22. mart 2011.
Petković Biznis dama godine Privredni pregled Domaće firme 13 22. mart 2011.
Jelena Petković biznis dama 2010. 24 sata Ekonomija 7 22. mart 2011.
Pametne i uspešne Večernje novosti Spektakl 36 22. mart 2011.